torstai 21. helmikuuta 2013

Keskiviikko 20.1.2013

Piudelassa taas tunnilla, ja tälläkin kertaa Malla tuuraamassa. Ratsuna myös viimeviikkoisen toisintona Cyra.

Kenttä oli aurattu ihan tasaiseksi, ja aloitettiin tunti tekemällä ympyröitä ja vähän asettelemalla ulos ja sisään. Cyra oli heti alusta alkaen hirmu mukava ja pehmeä ratsastaa, ja oli helppo olla alkuun sen kanssa samaa mieltä asioista. Oman käden vakaus näkyi hevosen päänviskelynä, ratsuparka tarjosi peräänantoa minkä ehti mutta kun kuskilla ei ollut räpylät ojennuksessa ottamaan sitä vastaan kuin hetkittäin. Yliasettamalla ja -taivuttamalla sain sitä itse hyvin pyöreäksi ja pidettyä sen ulko-ohjan, minkä halusinkin, joten tuli ihan hyviäkin pätkiä.

Jäimme keskiympyrälle ensin siirtämään hevosen takaosaa sisään, ja sen jälkeen pienennettiin ympyrä pikkuhiljaa minivoltiksi ja väistätettiin ulos.  Tein näitä juttuja vuoroin istuen, vuoroin keventäen. Silloin kun heppa oli rento niin sain istua ja vaikuttaa, mutta jos meni päänviskelyksi, hain hetken rauhaa keventäen. Halutessaan tämän jälkeen sai ottaa laukkaa ympyrällä, mutta meiltä jäi väliin - laukka nousee silloin kun mä pyydän, eikä silloin, kun ratsu esittää munaravia antaen ymmärtää et jos hän sais päättää ni me laukattais jo. Kevenneltiin hetki ja etsittiin yhteistyötä, kun tämän erimielisyyden johdosta Cyra näytti mulle keskikaviota ja sanoi et haista vittu :D Hetken välikäynnit kuitenkin jeesasi, pidemmällä ohjalla Cyran kierrokset laski, ja sain sitä ratsastettua käynnissä pitkäksi ja pyöreäksi, josta sit pikkuhiljaa lyhensin.

Tämän jälkeen tehtiin vähän väistöjä, ensin käynnissä keskihalkaisijalle josta väistö oikealle uralle, josta sama juttu ja väistö vasemmalle uralle vähän täyskaartokahdeksikkomaisesti. Hevoset eivät olleet tehneet selkeästi väistöjä pitkään pitkään aikaan kentän lumitilanteesta johtuen, ja olivat alkuun aivan totaalisen pihalla siitä, mitä niiltä pyydettiin. Parin kerran jälkeen ainakin Cyralla syttyi selkeästi lamppu kesken väistön - ai tätä sä halusit, olisit heti sanonut :D Se väisti niiin hienosti ja pienillä avuilla, ja pysyi väistön välit aivan uskomattoman hienossa peräänannossa! Se ihan selvästi piti siitä, että välillä tehtiin muutakin kuin vain suoraa ja ympyrää, ja oli todella tyytyväisen oloinen ja väisti lähes pelkällä istunnalla. Tehtiin myös hetki niin että väistettiin ensin keskihalkaisijalta neljä astetta vasempaan, suoristus ja neljä oikealle. Oikea oli tässä paljon vaikeampi suunta, mutta hyviä pätkiä näissäkin tuli. Ihan lopuksi tehtiin vielä pitkillä sivuilla avoja vasemmassa kierroksessa, ja hitsi että oli Cyralle hankalaa, ja hitsi että sitä kiukutti :D Itse vielä helposti yliratsastin sen avon, joka ei helpottanut hevosen hommaa lainkaan. Lopuksi vielä ravia pidemmässä, avoimemmassa muodossa pyöreänä ja hetki käyntiä tuntumalla.

Hirmu tyytyväinen tämän päivän tuntiin kaikenkaikkiaan olin. Vaikka välillä olikin ihme sähläystä, niin se keskivälin pätkä, ai hitsi että se oli hieno, hyvä ja kevyt. Itsekin sain loppukommenteissa maininnan siitä että jalka oli parempi kuin viimeksi, ja perusistuntani on suora ja ryhdikäs. Hieno juttu siis :) Oma käsi pitäisi saada vaan vakaammaksi, jotta hevonen voisi olla tyytyväisempi. Nyt se epätyytyväisenä ollessaan heiluttaa päätään saaden mut epätasapainoon helposti, ja oravanpyörä on valmis.

Viime kerralta annettuja venytyksiäkin olen tehnyt, en joka päivä mutta useamman kerran kuitenkin. Ei se vielä juurikaan näkynyt, mutta eiköhän se sieltä pienissä pätkissä tule se vaikutus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti